MENU

KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan semalam, menawarkan biasiswa penuh kepada Pelajar Cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008, Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal,18, bagi membiayai pengajian di dalam atau luar negara.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah, Mohd Amar Nik Abdullah, berkata berdasarkan keputusan Mesyuarat Exco Kerajaan Kelantan semalam, tawaran itu terhad untuk pengajian di mana-mana universiti tempatan atau di Asia Barat saja.

"Nilai biasiswa yang ditawarkan adalah mengikut keperluan pengajian yang dipilihnya. Kita tidak membuat sebarang desakan, terpulang kepada beliau untuk menerima atau tidak tawaran ini.

"Beliau bebas memilih tajaan yang ditawarkan kepadanya. Selain tawaran biasiswa ini, sebelum ini, Kerajaan Negeri sudah menghulurkan banyak bantuan kepada Nik Nur Madihah dan keluarganya seperti pembinaan kediaman serta sumbangan komputer," katanya selepas menghadiri mesyuarat Exco yang dipengerusikan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kota Darul Naim, semalam.

Sejak muncul pelajar cemerlang dengan merekodkan keputusan 20A dalam SPM 2008, sebelum ini, Nik Nur Madihah turut menerima tawaran biasiswa daripada Majlis Amanah Rakyat (Mara), Bank Negara Malaysia (BNM) dan Petronas. Namun, sehingga kini, bekas pelajar Maahad Muhammadi Perempuan itu masih menimbang semua tawaran yang diterimanya.

Selain empat tawaran biasiswa yang diterima setakat ini, kecemerlangan Nik Nur Madihah dalam peperiksaan itu turut menerima tajaan mengerjakan umrah bersama ibubapanya di bawah pembiayaan sepenuhnya, syarikat Hijjaz Trade Corporation Sdn Bhd.
Sementara itu, Mohd Amar berkata, kerajaan negeri juga setuju untuk memberi ganjaran kepada semua pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM, Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

"Kerajaan bersetuju untuk memberi ganjaran RM500 seorang kepada pelajar cemerlang dalam semua peperiksaan terbabit. Seramai 738 pelajar cemerlang dari sekolah di bawah Kementerian Pelajaran dan Yayasan Islam Kelantan layak menerima ganjaran ini.

"Mereka yang layak mendapat ganjaran ini terdiri yang mencatatkan keputusan sekurang-kurangnya 9A dalam SPM, empat prinsipal A dalam STPM atau keputusan Mumtaz dalam STAM. Sumbangan ini adalah sebagai penghargaan kepada mereka," katanya.